Intelligens gyorsindító eszköz az Ubuntu Linux rendszeren

Az Ubuntu Linux rendszer használatának testreszabására, leegyszerűsítésére rendkívül sok lehetőség áll rendelkezésünkre. Ezúttal egy olyan módszert fogok bemutatni, amelynek rutinos használatával a rendszerünkhöz tartozó összes alkalmazás, könyvtár, dokumentum és még sok más mindössze néhány - vagy akár egyetlen gombnyomásra van tőlünk.

1.) Letöltés és telepítés

Elsőként adjuk hozzá a tárolóhoz a szükséges szoftverforrások címét:

Nyissuk meg a Synaptic csomagkezelőt a Rendszer -> Adminisztráció -> Synaptic csomagkezelő menüpontról és a felső menüsorból válasszuk a Beállítások -> Tárolók menüpontot ahol a Harmadik fél feliratú fülön adjuk hozzá a következő sorokat egyesével:
Ubuntu 8.04 Hardy Heron rendszer esetén:

deb http://ppa.launchpad.net/do-core/ubuntu hardy main
deb-src http://ppa.launchpad.net/do-core/ubuntu hardy main

Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon rendszer esetén:

deb http://ppa.launchpad.net/do-core/ubuntu gutsy main
deb-src http://ppa.launchpad.net/do-core/ubuntu gutsy main

Ezután zárjuk be a Szoftverforrások címsorú ablakot és a Synaptic csomagkezelőben nyomjuk meg az első ikont (Frissítés).

Keressük meg és telepítsük fel a gnome-do nevű csomagot a csomagkezelővel, vagy Terminál-ban a következő parancs segítségével:

sudo aptitude install gnome-do

2.) Indítás és használat

Sikeres telepítést követően indítsuk el az Alkalmazások -> Kellékek -> GNOME Do menüpontról.

Egy kettéosztott, kis méretű képernyő fog megjelenni, amelyben máris gépelhetnénk a futtatandó parancsszavainkat, de először nézzük meg a lehetséges beállításokat. Kattintsunk a jobb felső, csúcsára fordított háromszögre és válasszuk a Preferences menüpontot.

Az első, General feliratú fülön megadhatjuk, hogy minden rendszerindításkor automatikusan elinduljon-e a GNOME Do segédprogram és beállíthatjuk, hogy rejtett legyen-e vagy nem. Az Appearance feliratú résznél választhatunk néhány megjelenítési téma közül.

A következő, Keyboard fülön a rendelkezésünkre álló billentyűparancsokat láthatjuk és szerkeszthetjük, ahol a GNOME Do ablakának megjelenítéséhez már be is van állítva a Super+Space billentyűparancs - ahol a Super = Windows billentyű a billentyűzetünkön.

A Plugins feliratú fülön a különféle bővítményeket engedélyezhetjük/tilthatjuk és módosíthatjuk némelyik alapértelmezett beállítását - Configure gomb.

Egy rendszerünkön található alkalmazás vagy dokumentum elindításához egyszerűen kezdjük el gépelni annak nevét vagy nevének egy általunk ismert részletét, a GNOME Do azonnal kiegészíti és ha megfelelőnek találjuk az ENTER lenyomásával máris elindíthatjuk.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.